kunstmaler Stangby

Stangbye

Det hele startet da jeg arvet et stort og flott maleri, malt av Stangby. Han var ikke veldig kjent. Så jeg startet og lete på internet for å finne ut mer om denne kunstneren. Det var ikke lett. Det kom opp ingen verdens ting.  Etter litt mer etterforskining , kom det frem at kunstneren var fra Drammens distriktet.  Fikk kontakt med familien hans der og da fikk jeg plutselig masse opplysninger, Noe som var kjempegøy.  Mange der ute har nettopp Stangby malerier hengene et eller annet sted. Mange har også sendt meg bilder av maleriene de forskjellige har der ute.  Veldig gøy å se alle disse flotte motivene. Så jeg har laget en side med disse bildene slik at folket kan ta en titt på litt forskjellige malerier. Så har du også et eller fler, så ta gjerne bilder og send til meg på mail så kan jeg få lagt det ut her i samlingen.


Mange lurer på verdi .og det er veldig vanskelig å si.  Maleriene er i mange forskjellige størrelser. Og kunstneren var ikke så kjent utenfor Drammens distrikt. Så verdien blir vel det en kjøper er villig til å betale vil jeg tro.

Født 11/10-1877, Sandefjord "Johnny Harbo"

Foreldre: Kjb.Hans Jørgen Stangebye, Hustru, Thora Berthine Født,Andersen,født 1853/1857, Gift2/4-77

JOHN STANGBY


Det startet i Sandefjord, John ble født 11.10.1877

I 1892 tok han  middelskole eksamen.

Hans far var skipsreder, så John jobbet i England på sin fars kontor i 3 år.  i 1893 kom han inn på kunstmaler skolen i Cornwell, England. og fra 1895 til 1897 var han veggmaleri lærling hos Krogh i Oslo.

Oppholdt seg i 1897 - 1900 i Brooklyn og New York, og gikk der inn i apotekerlære. Han reiste gratis med hans far`s skip. Så han ble etter hvert Verdensvant.

John var ikke helt begeistret over apotekeryrket, så han reiste hjem til Norge og ble elev av Statens kunst og Håndverk skole, som dekorasjons og stilleben maler, under malerne W.Peters og Bernhard Folkestad.

Var så 3 år i Afrika, 1 år i Australia, og 4 år på

New Zeeland som maler-håndtverker.

kom hjem i 1910 som tolk og regnskapsfører ved Løken Turist Hotel i Valdres.

John ble også vaktmester ved Våler Sparebank, samt økonom for Våler Komunelokale i 7 år. Hvor han samtidig jobbet som lensmann og sorenskriver betjent.

                  Våler Sparebank

Over her ser man maleriet jeg arvet. Jeg har ikke klart å lokalisere stedet, men dette kan ligne på Gardasjøen. Maleriet måler hele 1,32m x 0,92m

              Løken Turist Hotel i Valdres

I 1919 ble han fullmektig ved Drammens kemnerkontor.

Han bodde på Årekvisla ved Lier, og gikk daglig frem og tilbake til kontoret.

K u n s t e n var hans store hobby .Han fikk masse bestillinger, men han kunne ikke overkomme alt.

Han solgte kunsten billig, for dette var jo bare noe han syntes var morsomt å holde på med, Noe han så synes var trist, var at noen spekulerte i det og solgte maleriene videre med 4-5 gangers fortjeneste, Å da er det ikke fullt så morsomt lenger. Men uansett, kunsten kommer han aldrig å legge på hylla (som han nevnte i et avisintervju) For dette er jo noe han brenner for, og det kan man virkelig se på alle disse flotte maleriene han har malt.

 

Våler Komunehus